7 Alternatieven voor de anticonceptiepil

De anticonceptiepil is een populair en gemakkelijk anticonceptiemiddel dat veel gebruikt wordt. Echter is het niet de enige manier om een zwangerschap te voorkomen. Daarom bespreken we in dit artikel 7 alternatieven voor de anticonceptiepil.

Anticonceptie Alternatief 1: Condooms

alternatief voor de anticonceptiepil: condoomsHet eerste en wellicht meest bekende alternatief voor de anticonceptiepil is natuurlijk de condoom. Condooms zijn kleine, dunne “zakjes” gemaakt van latex (rubber), plastic (polyurethaan, nitril of polyisopreen) of lamsvel, die de penis bedekken tijdens de seks en sperma opvangen. Condooms voorkomen dat sperma in de vagina komt, zodat sperma geen eicel kan ontmoeten en zwangerschap kan veroorzaken.

Condooms voorkomen ook SOA’s door de penis te bedekken, waardoor contact met sperma en vaginale vloeistoffen wordt voorkomen, en huid-op-huidcontact wordt beperkt dat seksueel overdraagbare aandoeningen kan verspreiden. Lamsvel condooms bieden geen bescherming tegen SOA’s. Alleen latex en plastic condooms doen dat.

Condooms zijn de enige vorm van anticonceptie die er zijn die ook helpen beschermen tegen SOA’s. Dus zelfs als je een andere vorm van anticonceptie gebruikt (zoals de pil), is het een goed idee om ook condooms te gebruiken om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.

Condooms Kopen Bij Bol.com

Anticonceptie Alternatief 2: Intern condoom

Een minder bekend alternatief voor de anticonceptiepil is de interne condoom. Interne condooms – ook wel “vrouwencondooms” genoemd – zijn een alternatief voor gewone condooms. Ze bieden vrijwel dezelfde bescherming tegen zwangerschap en SOA’s. In plaats van op de penis te gaan, gaan interne condooms in de vagina voor zwangerschapspreventie of in de vagina of anus voor bescherming tegen SOA’s. Ze werden lange tijd “vrouwencondooms” genoemd. Mensen van elk geslacht kunnen ze echter gebruiken voor vaginale of anale seks.

intern condoom als alternatief voor de anticonceptiepil

Hoe werken interne condooms?

Inwendige condooms – ook wel “vrouwencondooms” genoemd – zijn kleine nitril (zacht plastic) zakjes die je in je vagina stopt. Ze bedekken de binnenkant van je vagina en creëren een barrière die voorkomt dat sperma een eicel bereikt. Als sperma niet bij een eicel kan komen, kun je niet zwanger worden. Het interne condoom helpt ook seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.

Interne Condooms Kopen Bij Bol.com

Anticonceptie Alternatief 3: Spiraaltje

Een spiraaltje is een klein “apparaatje” dat in de baarmoeder wordt ingebracht om een zwangerschap te voorkomen. Het is langdurig, omkeerbaar en een van de meest effectieve anticonceptiemethoden die er is.

Wat zijn de soorten spiraaltjes?

Er zijn 5 verschillende merken spiraaltjes die door de FDA zijn goedgekeurd voor gebruik: Paragard, Mirena, Kyleena, Liletta en Skyla. Deze spiraaltjes zijn onderverdeeld in 2 soorten: koperen spiraaltjes (Paragard) en hormonale spiraaltjes (Mirena, Kyleena, Liletta en Skyla).

Het Paragard-spiraaltje heeft geen hormonen af. Het is verpakt in een klein stukje koper en beschermt je tot 12 jaar tegen een zwangerschap.

De Mirena-, Kyleena-, Liletta- en Skyla-spiraaltjes gebruiken het hormoon progestageen om zwangerschap te voorkomen. Progestin lijkt sterk op het hormoon progesteron dat ons lichaam van nature aanmaakt. Mirena werkt tot 7 jaar. Kyleena werkt tot 5 jaar. Liletta werkt tot 7 jaar. Skyla werkt maximaal 3 jaar.