vrouw op hardloopband

Image by ArthurHidden on Freepik

Als je veel wilt sporten, maar weinig tijd hebt om naar de sportschool te gaan, is een loopband een uitstekende oplossing. Door een loopband in huis te halen, kun je op elk moment van de dag lekker hardlopen of wandelen. Maar welke loopband is nou geschikt voor jou? In dit artikel geven we je 7 tips bij het kopen van een loopband voor thuisgebruik!

Waar moet je op letten bij het kopen van een loopband?

Als je een loopband wilt kopen, moet je op verschillende dingen letten. In dit artikel geven we je 7 tips die je helpen bij het maken van de beste keuze.

Tip 1: Budget

Het is belangrijk om eerst te na te gaan hoeveel je bereid bent te spenderen aan een loopband. Er zijn veel verschillende prijsklassen en sommige loopbanden zijn erg duur. Als je niet veel geld wilt uitgeven, kun je ook overwegen een tweedehands loopband te kopen. Soms hebben webshops als Coolblue ook tweedehands loopbanden. Deze verkeren vaak nog in goede staat. Koop nooit een loopband als je niet zeker weet of je hem gaat gebruiken of niet, want dan ben je alleen maar geld aan het verspillen.

Tip 2: Doel

Wat is het doel van de loopband? Wil je gewoon wat meer bewegen of wil je ook afvallen of spieren opbouwen? Als je alleen maar wat meer wilt bewegen, is een simpelere loopband waarschijnlijk voldoende. Als je echter serieus wilt gaan trainen, heb je waarschijnlijk meer behoefte aan extra opties zoals een instelbare hellingshoek en een hogere maximale snelheid. Wil je de loopband alleen gebruiken om te wandelen dan heb je aan een maximale snelheid tussen de 7-10 km/u meer dan genoeg. Wil je op een rustig tempo joggen kies dan een loopband die sneller dan 10km/u kan gaan, maar meer dan 15km/u heb je dan zeker niet nodig.

Tip 3: Afmetingen

Loopbanden kunnen soms erg groot zijn, dus je moet er zeker van zijn dat je genoeg ruimte hebt in huis voordat je er een koopt. Zoek de afmetingen van de loopband online op en meet je ruimte op met een rolmaat om te zien of het past. Als je geen ruimte hebt voor een grote loopband, kun je altijd kiezen voor een opklapbare versie. Ga ook na of de afmetingen van de loopband in de doos door de deuren heen past. Het zou erg zonde zijn als je er tijdens het vervoer achter komt dat je de loopband je huis niet in krijgt.

een ingeklapte loopband

Tip 4: Gebruiksgemak

Hoe makkelijk is de loopband te gebruiken? Kun je gemakkelijk alle opties bedienen of zijn ze lastig te bereiken? Denk ook na of je behoefte hebt aan koppeling met je smartphone of tablet waarop je de trainingen bij kunt houden in een app. Sommige loopbanden hebben ook een ingebouwde tv of computer, wat het trainen nog aangenamer kan maken.

Tip 5: Kwaliteit

Er zijn veel verschillende merken loopbanden verkrijgbaar en sommige merken zijn beter dan andere. Koop altijd een loopband van een bekend en betrouwbaar merk, zodat je zeker weet dat je een kwaliteitsproduct koopt. Kijk tot slot naar wat andere mensen online zeggen over verschillende merken voordat je een definitieve beslissing neemt, zodat je weet welke de moeite waard is om je zuurverdiende geld aan uit te geven.

Tip 6: Garantie

Loopbanden kunnen duur zijn dus het is belangrijk om te weten hoe lang de garantie duurt. Sommige merken bieden een levenslange garantie op hun loopbanden, wat betekent dat je nooit meer hoeft te betalen als er iets mis gaat met het apparaat. Ga na wat voor soort garantie bij elk product hoort, zodat als er binnen de eerste paar maanden na aankoop iets kapot of defect gaat, ze het gratis vervangen of repareren. Je hebt altijd recht op de wettelijke garantie.

Tip 7: Functies

Er zijn tegenwoordig veel functies bij loopbanden, zoals ingebouwde luidsprekers en MP3-ingangspoorten. Ook kun je met sommige loopbanden verbinding maken met je smartphone, tablet of hardloopband. Zo kun je al je gegevens bijhouden in een app. Meestal betaal je meer voor al die extra functies. Bedenk dus goed of je er gebruik van gaat maken. Anders is het zonde van het geld.

Sens sport loopband scherm
Tunturi TR50i loopband scherm
Focus fitness jet 5 loopband scherm

Extra tip: maximale belasting

Misschien is het een open deur, maar te belangrijk om niet te noemen. Vergeet niet te checken of de loopband jouw gewicht aan kan. Dit vind je door te zoeken naar het maximaal belastbaar gewicht van de loopband.

Verschillende soorten loopbanden

Wanneer je een loopband voor thuis wilt aanschaffen, is het belangrijk om te weten welke soort loopband het beste bij jouw past. Er zijn namelijk verschillende soorten loopbanden op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Grofweg kun je onderscheid maken tussen loopbanden voor (intensief) thuisgebruik, semi-professionele loopbanden en professionele loopbanden.

Loopband voor (intensief) thuisgebruik

De meeste mensen kunnen prima uit de voeten met een loopband voor (intensief) thuisgebruik. Deze loopbanden gaan meestal niet sneller dan zo’n 18 km/u en zijn gebouwd voor enkele uurtjes gebruik per week.

Semi-professionele loopband

Semi-professionele loopbanden zijn robuuster en komen met meer functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan een hogere maximale snelheid en een grotere hellingshoek. De loopbanden binnen deze klasse zijn zwaarder en groter. Houd hier dus rekening mee als je een kleine woning hebt.

Professionele loopbanden

De professionele (of zware) loopband is ontworpen voor gebruik in sportscholen en andere commerciële ruimten, maar zijn ook populair als thuisloopband. Ze zijn veel steviger dan de meeste andere modellen, hebben een sterkere motor en kunnen veel hogere snelheden aan.

De beste loopbanden voor thuisgebruik

Wat de beste loopband is verschilt per persoon. Dat is afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren. We kunnen je hier wel een handje bij helpen: hieronder geven we een overzicht van 5 zeer populaire loopbanden samen met de prijzen van verschillende webshops. Je kunt ook onze vergelijkingstool gebruiken om loopbanden te vergelijken.

Focus Fitness Jet 5

Laatste Amazon prijsupdate was: 29/11/2022 15:57

Focus Fitness Jet 2

Laatste Amazon prijsupdate was: 29/11/2022 15:57

Focus Fitness Jet 9 iPlus

Laatste Amazon prijsupdate was: 29/11/2022 15:57

Alternatieven voor de loopband

Als je niet van hardlopen houdt, of als je gewoon een afwisseling wilt in je oefeningen, zijn er genoeg alternatieven voor de loopband. Hier geven we enkele voorbeelden:

Springtouwen

Een eenvoudig en goedkoop springtouw is een uitstekende cardio-optie die weinig ruimte in beslag neemt. Er zijn allerlei tutorials op internet te vinden voor leuke oefeningen met het springtouw.

Fietsen

Fietsen is prima alternatief voor hardlopen. Je kan gebruik maken van een hometrainer, thuis of in de sportschool, of je kan ervoor kiezen om buiten een stukje te gaan fietsen. Het is voor veel mensen een laagdrempelige manier om in beweging te blijven. Je hebt namelijk geen peperdure racefiets nodig. Die oude omafiets in de schuur is prima om het hart sneller te laten kloppen en aan de aanbevolen dagelijkse beweging te komen.

Jumping jacks

Dit is een klassieke oefening waarvan iedereen weet hoe hij moet worden uitgevoerd. Het is ideaal om tijdens de commercials van je favoriete tv-programma te doen.

HITT

HITT staat voor High Intensity Interval Training. Het is een trainingsvorm waarbij je de workout opdeelt in korte momenten van intensieve activiteit gecombineerd met korte periodes van rust. Je kunt daarbij gebruik maken van verschillende oefeningen, zoals squats, push ups en crunches.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een loopband voor thuisgebruik, dan is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden. Denk na over waar je de loopband wilt plaatsen, hoeveel ruimte je hebt en of je er regelmatig gebruik van wilt maken. Bepaal ook of je een simpele of uitgebreide loopband wilt en welke extra opties je nodig hebt. Als je weet wat je wilt, kun je gemakkelijker een keuze maken uit het brede aanbod van loopbanden. Vergeet ook niet om online te shoppen, want daar vind je vaak de beste deals!