Een hoge bloeddruk geeft meestal geen klachten. Het is daarom belangrijk om regelmatig je bloeddruk te meten of dit te laten doen. Dit is met name belangrijk voor ouderen, omdat ouderen een hoger risico hebben op een hoge bloeddruk en een eventuele aandoeningen die daarmee gepaard gaat. We spreken van een hoge bloeddruk als deze boven de 140/90 mmHg ligt.

Als er sprake is van een ernstig verhoogde bloeddruk of als de hoge bloeddruk lang aanhoudt kunnen er wel klachten optreden, zoals: benauwdheid, gespannen gevoel, hoofdpijn, rusteloosheid, misselijkheid en braken. Het is belangrijk om contact op te nemen met je huisarts als je zulke klachten ervaart.

Meten van de bloeddruk

Voor het meten van de bloeddruk kun je een afspraak maken bij je huisarts. Natuurlijk kun je ook zelf regelmatig je bloeddruk meten. Hier heb je een automatische bloeddrukmeter voor nodig. Op Bol.com vind je een ruim assortiment aan bloeddrukmeters. Met een automatische bloeddrukmeter meet je eenvoudig de bloeddruk. In het filmpje van de Hartstichting hieronder staat duidelijk uitgelegd hoe je de bloeddruk kunt meten.

Bloeddruk subgroepen

Zoals eerder vermeld spreken we van een hoge bloeddruk als deze boven de 140/90 ligt. De plek waar 140 staat noemen we de bovendruk, waar 90 staat is de onderdruk. Als een van deze twee hoger is spreken we van een hoge bloeddruk. Natuurlijk zijn hier ook gradaties in en is het ernstiger naarmate de bloeddruk hoger ligt. In de tabel hieronder staan de subgroepen weergegeven. Als je een verhoogde bloeddruk hebt is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan dan aanvullend onderzoek verrichten en de hoge bloeddruk behandelen om complicaties te voorkomen.

Meer weten

Wil je meer weten over hoe bloeddrukmeters werken? Hier lees je over wat voor soort bloeddrukmeter er zijn en hoe deze precies werken.

Bloeddrukmeters bekijken