iemand die zelf zijn Zelf bloedsuikerspiegel meet

Door zelf je bloedglucose te meten en de meetresultaten bij te houden, kun je meer inzicht- en controle krijgen over je gezondheid. Meet je met enige regelmaat jouw waarden dan leveren deze gegevens de informatie die je kan helpen bij het nemen van beslissingen over je medicatie, sportschema en voedingspatroon. Je verkrijgt zo eenvoudig inzicht in hoe jouw voeding en activiteiten je bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Eerder schreven we al een review over de 11 beste glucosemeters. Deze vind je hier.

Wie meten regelmatig hun bloedsuiker?

Mensen die diabetes hebben en daarvoor insuline gebruiken, moeten een paar keer per dag zelf hun bloedsuiker meten. Maar ook voor mensen die geen insuline gebruiken, maar wel diabetes hebben (of een verhoogd risico hebben om het te krijgen) kan het verstandig zijn om regelmatig te blijven meten.

Mensen met diabetes hebben een te hoge bloedsuikerspiegel. Dit is ongezond en gevaarlijk, maar gelukkig goed op te vangen door het toedienen van extra insuline. Overigens is het ook mogelijk om een te lage bloedsuikerspiegel te krijgen, bijvoorbeeld door te veel insuline in te spuiten of door meer te sporten dan je normaal doet.

Wat vertellen de waarden je?

Door het meten van je bloedsuikerspiegel kun je zien of deze binnen de norm valt. Voor diabetespatiënten betekent het meten van een te hoge of te lage waarde dat zij direct actie kunnen ondernemen om de waarde weer op het juiste niveau te krijgen.

Wanneer uit de meting blijkt dat je een te lage bloedsuikerspiegel hebt, dan noemen we dat een hypoglykemie. Een hypoglykemie wordt o.a. gekenmerkt door het ervaren van honger, zweetaanvallen, trillen, duizeligheid en hartkloppingen. Heb je last van een te lage bloedsuikerspiegel, dan moet je zo snel mogelijk koolhydraatrijk voedsel eten. Door de koolhydraten die jouw lichaam binnenkrijgt stijgt je bloedsuikerspiegel weer.

Heb je echter een te hoge bloedsuikerwaarde, dan noemen we dat een hyperglykemie. Het hebben van een hoge bloedsuikerspiegel is kenmerkend voor Diabetes Mellitus. Bij een hyperglykemie dienen diabetespatiënten extra insuline in te spuiten. Dit kan zijn omdat de alvleesklier geen of nagenoeg geen insuline aanmaakt, zoals bij Diabetes Mellitus type 1 het geval is. Bij Diabetes Mellitus type 2 maakt de alvleesklier meestal nog wel wat insuline aan, maar is dit onvoldoende. Ook zijn mensen met Diabetes type 2 minder gevoelig voor insuline. Dit heet insuline intolerantie.

Hoe meet ik zelf mijn bloedsuiker?

Het is voor diabetici dus belangrijk om regelmatig de glucosewaarde in het bloed te meten. Dit is tegenwoordig heel eenvoudig op meerdere manieren te doen.

Bloedsuiker meten door te prikken

De meest bekende methode die al enige jaren meegaat, is door zelf een druppel bloed te prikken met behulp van een prikpen en dit druppeltje te laten analyseren door een glucosemeter.

Heb je nooit eerder je bloedsuikerspiegel opgemeten dan kun je online vele startpakketten vinden waarin alle benodigdheden zitten voor het meten van je bloedsuiker. Zoek een startpakket zoals het Diatesse XPER pakket waarin in ieder geval de volgende artikelen zitten: een glucosemeter, een prikpen, teststrips en lancetten. Je hebt dan alles in huis om meteen aan de slag te kunnen.

Klik hier voor een lijst met de 11 beste glucosemeters van dit moment.

Was voordat je begint met het prikken altijd eerst je handen met water en zeep. Spoel daarna nog een keer goed af. Zit er nog suiker aan je handen van fruit dan geeft de bloedsuikermeter een veel te hoge uitslag. Om een zo nauwkeurig mogelijke uitslag te hebben is het dus belangrijk om te beginnen met schone handen.

Vervolgens stop je in de bloedglucosemeter eerst een teststrip. Met de prikpen prik je vervolgens in je vinger, waarbij een klein druppeltje bloed vrij komt. het klinkt veel enger dan het is. Van de prik voel je echt bijna niets en de glucosemeter heeft maar een hele kleine hoeveelheid bloed nodig om de waarde te kunnen bepalen. Het druppeltje bloed houd je vervolgens tegen de teststrip aan zodat de glucosemeter jouw bloedsuikers kan meten. Na enkele seconden verschijnt op het schermpje van de glucosemeter een getal in mmol/l of mg/dL. Dit getal geeft aan hoeveel glucose er in het bloed zit.

Bloedsuiker meten zonder prikken