Iemand die zijn zuurstofgehalte meet met een saturatie meter

Het zuurstofgehalte in je bloed wordt ook wel saturatie genoemd. Je ademt elke dag ongeveer tien- tot twintigduizend keer in en uit. Je lichaam haalt de zuurstof uit de lucht en dit wordt via de longen aan je bloed afgegeven. Deze hoeveelheid zuurstof in je bloed wordt aangegeven met een percentage, de saturatie of het zuurstofgehalte. Het percentage zegt iets over hoe je longen functioneren. Zuurstof is voor ons lichaam van levensbelang. Is het zuurstofgehalte te laag, dan kan dit voor schade aan je lichaam zorgen.

Het meten van het zuurstofgehalte in je bloed

Je meet het zuurstofgehalte in je bloed eenvoudig thuis. Dit doe je met behulp van een saturatiemeter. Vind hier de tien saturatiemeters die door ons als beste getest zijn. Bij de meeste saturatiemeters doe je een soort knijper op je vinger. Het apparaat zelf meet met behulp van ledlampjes hoeveel licht je vinger doorlaat. Op basis daarvan wordt je zuurstofgehalte berekend. Dit zie je terug in een percentage en de aanduiding SpO2.

Wanneer meet je het zuurstofgehalte?

Heb je een longaandoening, dan is het verstandig om elke dag je saturatie te meten. Ook als je topsport bedrijft of een fanatieke bergwandelaar bent, kan het verstandig zijn om dagelijks je saturatie te meten. Zo zie je wanneer je rust nodig hebt. Bij grote inspanning vraagt je lichaam meer zuurstof en daardoor daalt je zuurstofgehalte. Ook hoog in de bergen is je saturatie lager. Neem je voldoende rust, dan zal je zuurstofgehalte weer toenemen. Als je probeert te stoppen met roken, zie je met behulp van een saturatiemeter, dat het zuurstofgehalte in je bloed toeneemt. Je longen herstellen zich, de longfunctie gaat vooruit en er wordt meer zuurstof aan je bloed afgegeven.

Hoe beoordeel je de saturatie?

Een goed functionerend lichaam heeft een zuurstofgehalte tussen de 95 en 100 procent. Onder de 95 heeft je lichaam een tekort aan zuurstof. Dit kan bijvoorbeeld komen door een astma-aanval of een longontsteking. Ook coronapatiënten hebben vaak een lagere saturatie. Is je zuurstofgehalte lager dan 90 procent, dan heb je extra zuurstof nodig. Longpatiënten hebben vaak een voor hun normale waarde die lager ligt dan 95 procent. Heb je twijfels over je saturatiegehalte of ervaar je benauwdheidsklachten? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de huisarts. Wil of moet je zelf regelmatig jouw zuurstofgehalte meten? Hier vind je alle saturatiemeters die op Bol.com staan.

Signalen van een laag zuurstofgehalte in je bloed

Een lage saturatie heet in medische termen hypoxemie of desaturatie. Als dit lang duurt of vaker gebeurt, neemt de krachtig in je spieren af. Er is dan te weinig zuurstof in je spieren aanwezig. Als gevolg hiervan kan schade ontstaan aan je hersenen, hart, longen of andere organen. Benauwdheid of kortademigheid zijn de meest voorkomende signalen van een laag zuurstofgehalte. Ook zonder benauwdheidsklachten kan er sprake zijn van een lage saturatie. Andere signalen van een lage saturatie zijn een hoge hartslag en vermoeidheid. Houdt de lage saturatie aan, dan kan je zelfs versuft en verward raken. Het is dan ook belangrijk om op tijd aan de bel te trekken.

rode bloed cellen in een bloedvat

Hoe verhoog je je saturatiewaarden?

Het is belangrijk om je zuurstofgehalte zo snel mogelijk omhoog te krijgen om schade voorkomen. Dit doe je door voldoende te ontspannen. Naast ontspanning is bewegen belangrijk. Ook voeding heeft invloed op je zuurstofgehalte. Producten waarin veel ijzer zit, zoals noten, kip, groenten en leverworst leveren een bijdrage aan een hogere saturatie. Zorg er verder voor, dat je voldoende water drinkt. Rook je? Stoppen met roken heeft een positieve invloed op het verhogen van het zuurstofgehalte in je bloed. Planten zuiveren de lucht in je kamer. Zo komt er meer zuurstof vrij in je woning. Je lichaam neemt deze extra zuurstof op. Je zuurstofgehalte kan nooit te hoog zijn, het maximum is 100 procent.

Vragen of opmerkingen

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Laat het dan weten in de reactie-sectie hieronder.