Een vrouw met een van de beste hoortoestellen

Als het op hoortoestellen aankomt is er veel keuze. Voor ons reden om een lijst te maken met de populairste en beste hoortoestellen van dit moment. Echter is het belangrijk om te weten dat het ‘beste gehoorapparaat’ voor iedereen een andere is. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van het gehoorverlies, de anatomie van het oor en het beschikbare budget. Voor advies op maat kun je een vrijblijvende afspraak maken bij een audicien. Dat kan bijvoorbeeld bij Beter Horen, Van Boxtel of OogvoorOren. Die laatste heeft ook gediplomeerde audiciens die gratis bij u langskomen voor gehoortesten en advies. Onderstaande tabel met de beste hoortoestellen van dit moment kan als leidraad gebruikt worden bij het kiezen.

AfbeeldingProductBeoordelingWaar te koop?

1.

Hoortoestel ReSound LiNX Quattro 961ReSound LiNX Quattro 9615 out of 5 stars (5 / 5)
Bekijk op Oogvoororen.nl

2.

Hoortoestel Phonak Audéo Marvel M90-RPhonak Audéo Marvel M90-R5 out of 5 stars (5 / 5)
Bekijk op Oogvoororen.nl

3.

Hoortoestel Oticon Opn S1 miniRITEOticon Opn S1 miniRITE4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)
Bekijk op Oogvoororen.nl

4.

Hoortoestel Oticon Opn S1 miniRITE ROticon Opn S1 miniRITE R4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)
Bekijk op Oogvoororen.nl

5.

Hoortoestel Phonak Virto B90 TitaniumPhonak Virto B90 Titanium4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)
Bekijk op Oogvoororen.nl

6.

Hoortoestel Starkey Livio 1600 RIC RStarkey Livio 1600 RIC R4.4 out of 5 stars (4,4 / 5)
Bekijk op Oogvoororen.nl

7.

Hoortoestel Oticon Siya 1 MiniRITEOticon Siya 1 MiniRITE4.3 out of 5 stars (4,3 / 5)
Bekijk op Oogvoororen.nl

8.

Hoortoestel ReSound LINX Quattro 761ReSound LINX Quattro 7614.1 out of 5 stars (4,1 / 5)
Bekijk op Oogvoororen.nl

9.

Hoortoestel Oticon Opn 3 miniRITEOticon Opn 3 miniRITE4 out of 5 stars (4 / 5)
Bekijk op Oogvoororen.nl

10.

Hoortoestel Oticon Siya 2 MiniRITEOticon Siya 2 MiniRITE4 out of 5 stars (4 / 5)
Bekijk op Oogvoororen.nl

Soorten  hoortoestellen

Hoortoestellen worden op 2 manieren ingedeeld. Aan de ene kant heb je hoortoestellen die ingedeeld worden in één van de vijf categorieën. Aan de andere kant heb je hoortoestellen die vallen onder de vrije markt (privaat). Hieronder worden ze kort besproken

5 categorieën hoortoestel

Hoortoestellen worden sinds 2013 ingedeeld in 5 categorieën, waarbij categorie 1 de categorie is met de meest simpele hoortoestellen en categorie 5 de meest geavanceerdere. Na een gehoortest en een vragenlijst krijgt u een advies over welke categorie voor u noodzakelijk is. Daarbij wordt ook rekening gehouden met uw persoonlijke voorkeuren. Wilt u dan toch een hoortoestel van een hogere categorie? Dan is het aan te raden om bij uw zorgverzekering na te vragen of dit vergoed wordt. Meestal is dit namelijk niet het geval. Speelt vergoeding vanuit de verzekering voor u dus een rol bij het kiezen van een van de beste hoortoestellen, dan is het slim om hier rekening mee te houden.

Vrije markt hoortoestellen

Naast de indeling van hoortoestellen in categorieën heb je nog een ander segment. Namelijk de vrije markt gehoorapparaten. Deze hoortoestellen hebben geen categorie. Ze komen daarom meestal niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit de verzekering. Echter is het wel mogelijk om een deel van het bedrag van het hoortoestel terug te vragen bij de belastingdienst. Dit is aftrekbaar onder medische kosten. Of u in aanmerking komt en hoeveel u dan terug krijgt is afhankelijk van uw verzamelinkomen. Meer informatie over het aftrekken van zorgkosten bij de belastingdienst vindt u hier.

Waarop letten bij het kopen van de beste hoortoestellen?

Het aanschaffen van een hoortoestel kan een flinke kostenpost zijn. Het is daarom begrijpelijk dat u met zorg een keuze wilt maken. Hieronder zetten we aantal belangrijke punten op een rij om op te letten. Zo kunt u makkelijker een keuze maken uit de lijst met beste hoortoestellen

1. Zorgcontract

Ga na of uw zorgverzekering een zorgcontract heeft met de hoorwinkel waar u een gehoorapparaat wilt aanschaffen. Is dat niet het geval, dan betaald de zorgverzekering waarschijnlijk niet mee of maar ten dele. Houdt er ook rekening mee dat het eigen risico van toepassing is bij het kopen van een hoortoestel.

2. Draagcomfort

Elke oor is anders. Let er daarom op of het hoortoestel goed en comfortabel zit. U zal het toestel immers het grootste gedeelte van de dag dragen. Probeer verschillende modellen om onderling te vergelijken en vraag aan de audicien of er ook aanpassingen gedaan kunnen worden om het draagcomfort te verbeteren, zoals een andere maat van de oortjes/oordopjes. Vaak is het ook mogelijk om een toestel gedurende een bepaalde tijd vrijblijvend uit te proberen. Zo kunt u ervaren hoe het is om het toestel voor langere tijd te dragen.

3. Formaat

Over het algemeen zijn de hoortoestellen vrij klein en zitten de meeste hoortoestellen achter de oorschelp. Toch is het ene hoortoestel iets kleiner dan het andere. Is het formaat daarom belangrijk voor u? Vergelijk dan meerdere hoortoestellen en kijk in de spiegel of de grootte naar wens is.

De verschillende formaten van de beste hoortoestellen

4. Laat je adviseren

De laatste tip die we hebben in onze review over de beste hoortoestellen: laat u door een gecertificeerde audicien adviseren bij het maken van een keuze. Zij weten het beste waar u op moet letten bij het kopen van een hoortoestel. Ook kunnen zij het hoortoestel goed voor u afstellen, zodat de kwaliteit van het geluid optimaal is en aansluit op uw wensen.

Meer tips over vergoedingen

Kijk voor meer tips over de regeling van vergoedingen met betrekking tot hoortoestellen ook nog even hier. Dit is een artikel van de consumentenbond waarin wordt besproken hoe het in Nederland is geregeld met de voorwaarden en vergoedingen bij het kopen van een gehoorapparaat.

Vragen of opmerkingen

Heeft u na het lezen van onze review over de beste hoortoestellen nog vragen of opmerkingen? Laat deze dan hieronder in de reactiesectie achter. Kijk ook op onze review pagina over medische apparaten voor meer reviews en houdt onze blog in de gaten voor meer gezondheid-gerelateerde artikelen.